Fiziksel, zihinsel ve ruhani egzersizler bütünlüğünden oluşan yoga Hindistan kökenlidir. Batı dünyasıyla günümüzdeki bağlamda buluşması 19. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. Zaman içerisinde insanlar üstündeki zihinsel ve fiziksel etkileri çeşitli araştırmalarla ortaya konmuş ve yararcı bir tutumla da popülaritesi artmıştır.
Yakın zamanda yapılan iki farklı araştırma da yoganın zihinsel faydalarına biraz daha ışık tutmuştur. Yogayı denemek isteyenler veya hayatına dahil etmek isteyenler için bu araştırmalar da karar vermelerinde etkili olabilir. Zira bu araştırmalarda yoga vesilesiyle orta şiddetteki depresyonun azalma gösterdiği gözlemlenmiştir.
Araştırmalardan ilki 38 yetişkin ile yapılmış. Katılımcılar orta şiddette depresyon belirtileri göstermekte olan kişiler arasından seçilmiş. Bu kişiler aynı zamanda hiçbir depresyon tedavisi (antidepresan, psikoterapi, rahatlatıcı bitkiler) görmeyenler arasından seçilmişler. Sekiz hafta boyunca haftada iki kez buluşup bir buçuk saat yoga yapan deney grubu araştırmanın sonunda depresyon semptomlarında azalma göstermiştir. Araştırmacılar deneyin küçük bir grup üstünde yapılmasına karşın umut vaat eden sonuçlar ortaya koyduğunu belirtiyorlar.
İkinci araştırmada ise 32 klinik depresyon tanılı kişi ile çalışılmış. Katılımcılar haftada iki veya üç kez yoga yapmak için buluşmuşlar ve aynı zamanda haftanın kalanında da ev ödevi olarak da yoga yapmaya devam etmişler. Araştırma sonunda katılımcılarda depresif semptomların azaldığı gözlemlenmiş.
Bu iki araştırmaların yanı sıra, iki sene önce yapılmış başka bir araştırma da depresyonla ilintili olmasa da yoganın terapistlerin mesleki yaşamlarını ve kişisel yaşamlarını iyileştirdiğini gözlemlemiş. Araştırmaya katılan psikoterapistler kendi hayatlarında daha dengede ve kontrolde olduklarını ve bunu da yogaya borçlu olduklarını raporlamışlar.
Bilinçli farkındalık temelli stres azaltma programında da kendine yer bulan yoganın yıllardır kullanıldığı ve farklı faydalarının gözlemlendiği reddedilemez bir gerçek. Ancak bu faydaların ölçüsü ve oranı kişiden kişiye farklılık göstermekte. İlerleyen başka araştırmalar depresyondaki etkilerini daha net gösterebilecek sonuçlara ulaşabilir belki ancak şimdilik herkes için aynı etkileri göstermesini beklemek gerçekçi olmayacaktır. En basitinden bazılarımız içe dönme ile rahatlayabilirken bazılarına bu hiç de hoş gelmeyebilir; hepimizin tercihleri farklı sonuçta.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
Prathikanti, S., Rivera, R., Cochran, A., Tungol, J. G., Fayazmanesh, N., & Weinmann, E. (2017). Treating major depression with yoga: A prospective, randomized, controlled pilot trial. PloS one, 12(3).
Streeter, C. C., Gerbarg, P. L., Whitfield, T. H., Owen, L., Johnston, J., Silveri, M. M., Gensler, M., Faulkner, C.L., Mann, C., Wixted, M., & Hernon, A. M. (2017). Treatment of Major Depressive Disorder with Iyengar Yoga and Coherent Breathing: A Randomized Controlled Dosing Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(3), 201-207.
Valente, V., & Marotta, A. (2005). The impact of yoga on the professional and personal life of the psychotherapist. Contemporary Family Therapy, 27(1), 65-80.
Comments