Panik atak hem bedene hem zihne saldırır. Sığ nefes, mide bulantısı, terleme, hızlı kalp atışları, derealizasyon ve depersonalizasyon semptomları ile kendisini gösterir. Panik atak sonrası, kişi yorgun ve tükenmiş hisseder, kendini toparlamak için vakte ihtiyaç duyar.
Siz veya sevdiğiniz biri aşağıdaki semptomları gösteriyorsa panik atak bozukluk için bir terapiste görünmek yerinde olacaktır. Terapi ve tedaviye ne kadar çabuk başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
1) Gelecekte panik atak yaşamaya dair korku ve buna dair düşünceler
En yaygın belirti, panik atak yaşayan birinin bir daha panik atak yaşamaktan korkması ve buna dair düşüncelere sık sık sahip olmasıdır. Gelecekte yaşayacağı panik ataklar hakkında kafa yoruyor olması, panik atak bozukluğun bir belirtisidir. Bu korku ve düşünceler kişide kaygının yükselmesi ile sonuçlanır. Kaygı arttıkça da kişide bu düşünceler yoğunlaşır, kişi kısır döngüye girer.
2) Kaçınma davranışları
Panik ataktan korkmak ve kişinin panik atak ile ilgili bazı varsayımları kaçınma davranışlarını tetikler. İlk panik atağın yaşandığı yerden ve benzeri yerlerden, panik atak yaşandığında birlikte olunan kişilerden kaçınmak bunun en yaygın halidir. Panik atak yaşamış olan kişi, panik atağın yaşandığı yere gittiğinde panik atak yaşayacağını varsayıp bu yerden kaçınabilir. Aynı şekilde beraberinde olduğu insanlarla (veya kalabalık içinde olma durumunu), panik atağı eşleştirip bu insanlarla birlikte olmaktan kaçınabilir.
3) Güvenli objelere bağlılık
Güvenli objeler panik atak ile baş etmede kullanılır. Bu obje her şey olabilir, dini bir obje, ilaç, su şişesi güvenli obje olarak kullanılabilir. Güvenli objeler panik atakların yaşandığı süre zarfında yararlı ve yardımcı olsa da uzun vadede bunlara bağlı olmak kişinin panik ataklardan kurtulmasına ket vurabilir.
4) Kapalı alanlarda kalma korkusu
Kapalı alanlarda panik atağa dair bir işaret kaygıyı arttırabilir. Artan kaygı ile kişi daha sığ nefesler alarak panik atağı tetikleyebilir. Bu da kişinin, bir süre sonra kapalı alanda kalma korkusu geliştirmesi ile sonuçlanabilir.
Panik atak tedavisinde en iyi yaklaşım; terapi, ilaç, sağlıklı yaşam ve destek sisteminin birlikte kullanılmasıdır. Her ne kadar semptomlar ağır, can sıkıcı olsa da bu kaygı bozukluğunun tedavisi vardır.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
Burns, D. D. (2007). When panic attacks: The new, drug-free anxiety therapy that can change your life. Harmony.
Nardi, A. E., & Freire, R. C. R. (Eds.). (2016). Panic Disorder: Neurobiological and Treatment Aspects. Springer.
Nathan, P. E., & Gorman, J. M. (Eds.). (2015). A guide to treatments that work. Oxford University Press.
#PanikAtak #Panik #PanikBozukluk #PanikAtakBozukluğu #Psikologlar #izmirPsikolojikDanışman #İzmirPsikolojikDanışman #PsikolojikDanışman #PsikolojikBozukluklar #izmirpsikolog #İzmirPsikolog #İnsanPsikolojisi #Psikoloji #Psikoterapi #Psikolog #ACT #ACTTerapisti #BDT #BDTTerapisti #CBT #KKT #KKTTerapisti #Cognitive #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveBehavioral #SığNefes #MideBulantısı #Terleme #HızlıKalpAtışı #Derealizasyon #Depersonalizasyon #Semptom #PanikAtakSemptomları #DSM #DSM5 #DSM5 #DoğruTerapist #izmirTerapi #İzmirTerapi #KognitifTerapi #Terapist #Terapi #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselDavranışçıTerapi #DiyalektikDavranışTerapisi #BilişselVaroluşTerapisi #Danışman #Danışmanlık #Bilişsel #BilişselDavranışTerapisi #PanikAtakYaşamaKorkusu #KaçınmaDavranışları #GüvenliObjeler #GüvenliObje #KapalıAlandaKalmaKorkusu #Klostrofobi #Burns #WhenpanicattacksThenewdrugfreeanxietythe #PanicDisorderNeurobiologicalandTreatmentAspe #AguidetotreatmentsthatworkOxfordUniversity #Kaygı #KaygıBozuklukları #KaygıBozukluğu
Comentarios