top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Öfkemizi Boşaltmak Öfke Kontrolünde Yararlı Mıdır?


Kısa cevap, hayır. Peki neden?

Öfke duygusunu arada bir boşaltmanın iyi gelebileceğini düşünenler olabilir. Bu birikimi uygun ortamlarda boşaltıyor olmanın gelecekte daha az öfkelenmeyle sonuçlanacağını da varsayıyor olabilirsiniz. Ancak durum böyle değil.


Öfke duygusu genellikle yaratılan imkansızlık sonucu ortaya çıkan bir duygudur. Altında kabul edemeyiş vardır. Kişi önünde olanı, kendisine yapılanı veya gözlemlediği durumu kabul edemez ve bunların yaşandığı gerçeğini inkara girişir. Böyle olamaz, olmamalı düşünceleriyle de kendisine öfkeyi yaratır. Bu öfke ile baş etmedeki en önemli adım farklı olabilirlikleri kabul ederek yola çıkmaktır.

Bizim doğrularımız ve hayata bakış açımızla uyumsuz olan durumları reddetme ve inkar etmeyi genelde alışkanlık edinmişizdir. Bu alışkanlığın faturası olarak da kendimize zaman zaman öfke yaşatırız. Kendi gerçekliğimizle ve duruşumuzla uyumsuz olan olaylara karşı memnuniyetsizlik yaşamak, mutsuzluk yaşamak çok doğal bir duygu iken kendimize seçeneksizlik yaratıp tek seçeneğin kendi bildiğimiz olduğunu iddia edip sinirleniriz.

1970’lerde öfke boşaltmanın öfke kontrolünde iyi geleceğini varsayan terapistler buna uygun çalışmalar yapıyorlardı. Danışanları ile beraber uygun ortamlarda danışanlarını öfkelerini boşaltmak için teşvik ediyorlardı. Zaman zaman seans sırasında oyuncağa öfke boşaltma gibi uygulamalar da yapıyorlardı. Ancak günümüzde biliyoruz ki bu gibi uygulamalar beklenenin aksi bir sonuç veriyor bizlere, öfkenin azalmasındansa artması ile sonuçlanıyor.

Bunun açıklaması aslında beynimizde gizli. Her öfkelendiğimizde bu duyguya eşlik eden düşünce ve davranışları da beslemiş oluyoruz. Yani her öfkelenmede bu duygumuzu körüklüyor, böyle hissetmeye deyim yerindeyse alışıyoruz. Bu öfke yaşantısının her dışa vurumu bizim öfkemizi boşaltmaktansa yeni öfkelenmelere zemin oluyor.

Kaynaklar:

Deffenbacher, J. L. (2016). A review of interventions for the reduction of driving anger. Transportation research part F: traffic psychology and behaviour, 42, 411-421.

Ellis, A. (2017). Anger: How to live with and without it. Citadel.

626 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page