top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Çatışmalı Evde Büyüyen Çocuklar Daha Tetikte


Ebeveynlerinin çatışmasına maruz kalan ve seyirci olan çocukların bundan etkilenmesi çok doğal ve beklendik bir sonuçtur. Tabii bu etkilenme, çocuktan çocuğa değişmekle birlikte birçok dış etkene de bağlıdır. Özellikle koruyucu faktörler birçok çocuk için destekleyici rol oynayıp çocukların daha iyi olmalarını sağlamaktadır.


Yüksek seviyede çatışma olan ve düşük seviyede çatışma olan evlerde yaşayan çocukların beyinleri EEG (elektroensefalografi) ile ölçülmüştür. Bu araştırma sırasında çocuklara öfke içeren veya nötr olan resimler gösterilmiştir. Yüksek çatışmalı evlerde büyüyen çocukların beyninde P-3 aktivitesinin daha çok olduğu gözlemlenmiştir (düşük çatışmalı evlerde büyüyen çocuklarla karşılaştırıldığında).

P-3 beyin aktivitesi uyarıcıya odaklanma, uyarıcıları ayırt etme ve uyarıcıları anlamlandırma ile ilişkili bir beyin aktivitesidir. Bu ölçümlere göre yüksek çatışma olan evlerde büyüyen çocukların beyinleri daha tetiktedir. Kişiler arası duyguları (öfke veya mutluluk gibi) düşük seviyede çatışma yaşanan evlerde büyüyen çocuklardan daha farklı işlemektedirler.

Bu tetikte olma ve daha farklı işleme hali ise yüksek çatışmaya maruz kalan çocukları sosyal ilişkilerde etkileyebilmektedir. Çocuklar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de kişiler arası iletişimleri sırasında yüksek tetikte olup duyguları daha farklı işlemeye devam ederlerse ilişkilerinde problem yaşayabilir. Başkaları tarafından aşırı tepkisel ve/veya aşırı tetikte olarak görülebilirler. Bu aşırı tetikte olma hali ise stres ve kaygı ile sonuçlanabilir.

Tahmin edileceği üzere yüksek seviyede çatışma yaşanan evde büyüyen çocuklar bunun faturasını kısa ve uzun vadede yaşayabilmektedir. Bunun bilincinde olup farkında olmak ve çocuğu gözlemlemek önemlidir. İhtiyaç duyulduğunda da uzmana başvurulmalıdır.

Kendinize İyi Bakın.


Kaynaklar:

Schermerhorn, A. C., Bates, J. E., Puce, A., & Molfese, D. L. (2015). Neurophysiological correlates of children’s processing of interparental conflict cues. Journal of Family Psychology, 29(4), 518.

#Çocuk #ÇocukYetiştirme #ÇocukBüyütme #ÇocukSahibiOlmak #ÇocukHakları #İlişkideÇatışmaÇözümü #Kavga #ÇatışmaÇözümü #Çatışma #ÇatışmaGörenÇocuk #KavgaÇocuk #Kavgagörençocuk #Anksiyete #Hassas #Zarar #AnksiyeteNedir #AnksiyeteBelirtileri #DepresyonSemptomları #DepresyonBelirtileri #Depresyon #Terapi #Terapist #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #BeckYönelimli #Beck #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #KabulveKararlılıkTerapisi #KabulveKararlılık #BilişselDavranışçı #BilişselTerapi #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #izmirTerapi #OtizmveGerçek #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #İzmirPsikolojikDanışman #Psikologİzmir #İzmirTerapist #Mindfulnessİzmir #İzmirTerapi #İzmirPsikolog #İzmir

110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page