top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Yürüyüş Şeklinin Hafıza Ve Ruh Hali Üzerindeki Etkisi


Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite yapmanın yararları hakkında çok araştırma bulunmaktadır. Bunların ruh sağlığı üzerinde de etkileri olduğu farklı araştırmalarca bulunmuştur. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek bedene de zihne de faydalıdır. Bu haberler eskidi. Yeni bir araştırmaya göre yürüyüş şeklimiz, hareket etme stilimiz de ruh sağlığımız üzerinde etkilere sahip olabilir.


Davranış terapisi ve deneysel psikiyatri dergisinde (Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry) yayınlanan araştırma, hareket algılayan kıyafetler giyen 39 katılımcı ile yapıldı. Katılımcılara detaylı açıklama yapılmadan farklı iki yürüyüş stili ile yürümeleri istendi. Yürüyüş sırasında da katılımcıların hareketlerinin yanı sıra biyolojik ölçümleri de yapıldı.

Bilmeden mutlu veya depresif yürüme şekliyle yürüyüş yapan katılımcılara 40 farklı kelime sunuldu ve bunlardan hangilerinin onları tanımladığı soruldu. Sonra 8 dakika daha mutlu veya depresif yürüyüş yapmaları istendi. Yürüyüş sonrası 40 kelimeden olabildiğince çok hatırlamaları istendi. Katılımcılar araştırmanın gerçek amacını bilmiyorlardı, aslında bir hafıza testine katıldıklarını sanıyorlardı.

Araştırma sonuçlarında ise mutlu yürüme şekliyle yürüyüş yapan katılımcılar kendileri hakkında seçtikleri pozitif kelimeleri daha çok hatırladıkları; depresif yürüyenlerin ise kendileri hakkında seçtikleri negatif kelimeleri daha çok hatırladıkları bulundu.

Ancak beklenenin aksine mutlu veya depresif yürüyenlerin biyolojik ölçümlerine göre daha mutlu veya daha depresif oldukları bulunamadı. Anlaşılan 20 dakikalık bir yürüme duygularını çok da değiştirmemişti.

Araştırmacılar deneyin tekrarlanarak aynı sonuçları verip vermeyeceğini merak ediyorlar çünkü benzer araştırmalarda yüz mimiklerinin, duruş şeklinin duygular üzerinde etkisi olduğu bulunmuştur. Belki de yürüyüş süresinin az olmuş olabileceğini de düşünüyorlar.

Daha önce yapılmış benzer araştırmalardan biri, kaşlara botoks enjekte edilerek yapılmıştır. Bu araştırmada iki grup insandan birinci grubun kaşlarına botoks, diğer kontrol grubuna ise tuzlu su enjekte edilmiştir. Ardından kişilerin duygu durumlarının değişimi incelenmiştir.

Botoks uygulanan grubun yüz kaslarının gevşemesi ruh hallerinde de gevşeme olarak kendisini göstermiştir. Tuzlu su enjekte edilen diğer grup ise önemli bir ruh değişikliği göstermemiştir.

Yürüyüş şeklimiz hafızamızı etkileyip ruh halimizi etkilemiyor olabilir ancak başka araştırmalarda duruş, oturuş şekli ve mimiklerin ruh hali üzerinde etkisi olduğu bulunmuştur. Ruh haliniz üzerinde biraz değişiklik yapmak için duruşunuz ve oturuşunuz üstünde değişikliğe gidebilirsiniz. Belki biraz daha gülümseyebilirsiniz.

Kendinize İyi Bakın.

Kaynaklar:

Cuddy, A. J., Wilmuth, C. A., Yap, A. J., & Carney, D. R. (2015). Preparatory power posing affects nonverbal presence and job interview performance. Journal of Applied Psychology, 100(4), 1286.

Magid, M., Reichenberg, J. S., Poth, P. E., Robertson, H. T., LaViolette, A. K., Kruger, T. H., & Wollmer, M. A. (2014). Treatment of major depressive disorder using botulinum toxin A: a 24-week randomized, double-blind, placebo-controlled study. The Journal of clinical psychiatry, 75(8), 837-844.

Michalak, J., Rohde, K., & Troje, N. F. (2015). How we walk affects what we remember: Gait modifications through biofeedback change negative affective memory bias. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 46, 121-125.

Wood, A., Rychlowska, M., Korb, S., & Niedenthal, P. (2016). Fashioning the face: sensorimotor simulation contributes to facial expression recognition. Trends in cognitive sciences, 20(3), 227-240.

Veenstra, L., Schneider, I. K., & Koole, S. L. (2017). Embodied mood regulation: the impact of body posture on mood recovery, negative thoughts, and mood-congruent recall. Cognition and Emotion, 31(7), 1361-1376.

#Yürüyüş #Yürüme #Hafıza #Beyin #Psikoloji #Hareket #YürüyüşŞekli #CBTTerapisti #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #DavranışTerapisi #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #izmir #İzmirPsikolojikDanışman #İzmirTerapist #İzmirTerapi #İzmirPsikolog #İzmir #RuhSağlığı #HareketveMutluluk #HareketveRuhSağlığı #Beslenme #Mimik #Davranış #MutluYürüme #DepresifYürüme #Deney #KanıtaDayalıTerapi #Araştırma #AraştırmayaDayalı #Botoks #GevşeyenKaslar #YeniNesilDavranışTerapileri #KKTTerapisti #KKT #CBT #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #Psikoterapi #Terapi #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselDavranışçıTerapi #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #Terapist #BilişselDavranışTerapisi #YeniNesilDavranışçıTerapiler #BaşarılıTerapi #KabulveKararlılık #Kabullenme #Şefkat #ÖzŞefkat #Mindfulness #Mindfulnessİzmir #Mindfulnessizmir #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveBehavioral #Cognitive #Sağlık #SağlıklıBeslenme #FuatCanÇalışkan

289 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page