top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Tacizi Engellemek İçin 10 Kolay Öneri


1) Karşınızdakini gözlerinizle yemeyin, karşınızdakine laf atmayın, ıslık çalmayın.

2) Bulunduğunuz pozisyonu, karşınızdakini manipüle etmek için kullanmayın.

Yöneticisi, öğretmeni, süpervizörü gibi daha üst pozisyonunda olduğunuz kişileri otoritenizi kullanarak dışarıda takılmak, beraber vakit geçirmek için manipüle etmeyin.

3) Gönderdiğiniz mesajlara, e-postalara, aramalarınıza dönmüyorsa ısrar etmeyin. Kimse size dönmek zorunda değil, dönmediği için açıklama yapmak zorunda değildir. Size özür borçlu değildir.


4) İnsanlar size sormadıkça bedenleri ve görünüşleri hakkında yorum yapmayın.

Çok iyi tanımadığınız birine nasıl daha iyi görünebileceği veya ne kadar iyi göründüğü hakkında yorumda bulunmak zorunda mı hissediyorsunuz? Gerçekten bunu yapmanıza “gerek” var mı?

5) Cinsiyetçi şakalar yapmayın. Cinsiyetçi şakalar sadece şaka değildir, cinsiyetçiliği normal gibi gösterir.

6) Dışarıda takılmak için ısrar etmeyin.

7) Karşınızdaki sarhoş veya karar verme yetisi yerinde değilse onu istemediği şeylere zorlamamalı ve onu korumalısınız (veya bir dostuna haber verebilirsiniz).

8) Partneriniz her zaman sizinle yakınlaşmak istemeyebilir, zorunda değildir, zorlamayın.

9) Birisinin zor durumda olduğunu görürseniz duruma müdahale edin. İyi bir insan zor durumdaki insanlara yardım eder. Eğer ben kötü olurum diye endişeleniyorsanız, endişelenmeyin, siz iyi niyetle yaklaştınız. Önemli olan da bu değil mi?

10) Birisi size tacize uğradığını söylüyorsa suçlu taciz edendir. Anlatana “ne yapıyordun, niye oradaydın, neden öyle giyinmiştin, niye alkol tükettiniz” gibi sorular sormayın, çünkü bunlar mağdur tarafından “onu suçluyormuşsunuz” gibi anlaşılabilir. Unutmayın, katil, hırsız, tacizci, tecavüzcü suçlu olandır. Mağdurların suçu yoktur.

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page