top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Hayat Çok Sıkıştığında Kendimize Bakmayı İhmal Etmemek Mümkün Mü?


Hepimiz kendimize vakit ayırmak istiyoruz. Biraz çay içip kafamızı dinlemek belki. Belki kahve eşliğinde kitap okumak. Belki de sevdiğiniz bir dizinin bölümlerini art arda izlemek. Bu tarz kafa dinleme hedefli planlarımıza dış etkenlerin müdahale etmesine izin verebiliyoruz. Vermediğimiz bir durumda da kendimizi bunun için suçlayabiliyoruz. Neden yapmadım, neden yardım etmedim gibi gibi. Peki bu anlarda neler yapabiliriz? Kendimize kafa izni mi versek yoksa arkadaşımızın, eşimizin, çocuğumuzun, ebeveynlerimizin işine mi el atsak kendimize vakit ayırmak yerine?


İkiden fazla seçeneğiniz olabilir mi?

Sizden beklenen yardım veya ilgi, alaka belki de kendinize vakit ayırmanıza engel olmayabilir. Orta yol bulmaya çalışabilirsiniz. Çocuğunuzla beraber eğlenceli bir aktivite üretmeye çalışın. Evi toparlarken, temizlerken en iyisini hedeflemeyin, birazını da başka bir zamana erteleyin. Planlarınızı bozan olaylarla savaşa girip öncesinde ve sonrasında kendinize acı çektirmeyin, ona da vakit ayırın kendinize de ayırın.

Telefonunuzu rahatsız etme moduna alın.

Telefonunuz sadece belirli kişiler aradığında veya birden fazla kez arandığınızda çalsın. Bazen kendinize ayırdığınız zaman başkalarından gelen bir taleple de bozulmayabiliyor. Whatsapp grubunuza gelen mesajla dikkatiniz dağılmasın, sosyal medya uyarısıyla göz açıp kapayana kadar tüm vaktinizi öldürmeyin. Kendinize ayırdığınız vakti dolu dolu geçirin. Dolu dolu geçirdiğiniz kafa dinleme zamanları sayesinde daha az dinlenmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bazen çok yük alırsınız, sevdiğinize taşıtmazsınız.

Eğer sizden biri yardım veya öneri istediğinde onun tüm yükünü alıyorsanız bu da kendinize bakmanıza engel olabilir. Zaten bunu sıklıkla yapıyorsanız bu tipteki ilişkilerinize çeki düzen vermek isteyebilirsiniz. Başkasının sorumluluğunu, sıkıntısını veya yükünü tamamen üstlenmeye çalıştığınızda onun da gelişmesine engel olursunuz. Misal düşünün, X kişisi yerine siz sürekli ağırlık kaldırırsanız, X kişisinin kasları zayıflar, sizin kaslarınız güçlenir. Problem çözme için de bu geçerlidir. Siz başkasının problemlerini onlar yerine çözerken sizin beceriniz gelişir, onların değil.

Eğer kendinize vakit ayıramadıysanız uzun süredir, kendinize planlı bir boş vakit yaratmaya çalışın. Doktor randevusu gibi bir yer açın programınıza. Sonuçta benzer bir durumda doktor randevunuza gideceğiniz kesin, ruh sağlığınız için de vakit yaratın.

Vakit ayıramadığınız durumlarda da bu sefer derin bir nefes alıp kabul etmeyi deneyin. Zaten kendinizi dinlendirmek yerine efor sarf edecekken bir de kendinize, hayata, olanlara kızarak kendinizi yormayın. Oyuncu, çocuksu tarafınızı hatırlatın kendinize. Bu sefer de böyle oldu deyip geçin. Değiştirebileceğiniz şeyleri değiştirin, değiştiremeyeceklerinizi de kabul edin ki sırtınıza yük olmasınlar.

Kendinize İyi Bakın.

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page