top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Sınav Öncesi Önerileri


Bugün Liseye Geçiş Sınavına (LGS) birçok öğrenci girecek. Planlanandan çok daha fazla başvuru alan bu sınava öğrenciler tüm beceri ve bilgilerini ortaya koymak için girecek. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için heyecanlanan orta okul öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencileri ise üniversite giriş sınavı için heyecanlanıyor.


Lise öğrencileri bu sene biraz daha gergin çünkü bu sistem ile ilk defa karşılaşacaklar. Sıklıkla değişen sistem sonucu öğrencileri belirsizlik bekliyor ve maalesef belirsizlikle baş etmekte zorlanan öğrenciler bu sınava birkaç adım geriden başlıyor. Bunun nedeni ise kaygı (sınav kaygısı da buna dahil).

Öğrenciler belirsizliğe yükledikleri anlamlar ve çizdikleri kötü senaryolardan korkup kendilerini kaygılandırıyorlar. Bu da onlara kısa ve uzun vadede olumsuz sonuçlarla geri dönebiliyor. En basitinden sınav anında kaygı düzeyleri çok yükselince hatırlayamama, odaklanamama, zihin bulanıklığı, titreme, terleme, bulanık ve sisli görme gibi sorunlar yaşayabiliyorlar. Bununla öğrenci baş edemiyorsa sınav kaygısı için bir uzman yardımına başvurmak yerinde olacaktır. Bir uzman eşliğinde sınav kaygısı üstüne çalışmak ve bununla baş etme yollarını keşfetmek öğrencinin büyük ölçüde yararına olacaktır.

Peki bu yeni sınav sistemi nasıl? Kaç sınav ve oturum olacak? Neler soruluyor olacak? Sınavda neler çıkacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tek hafta sonunda, iki oturum olarak uygulanacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ilk oturum olarak 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise ikinci oturum olarak 1 Temmuz’da yapılacak. TYT saat 10.15’te başlayacak. Adaylara toplam 120 soru yöneltilecek ve 135 dakika süre verilecek. TYT’de Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri olmak üzere dört alt test yer alacak. Sorular ortak müfredata dayalı olacak. Türkçe ve matematik testlerinde adaylara 40’ar soru yöneltilecek.

Peki sınav öncesi neler yapılabilir? Sınava az kala ne önerilir?

Sizlere hem Boğaziçi Üniversitesi lisans ve master mezunu olarak, hem de bir psikolojik danışman olarak sesleniyorum. Sevgili öğrenciler, öncelikle çalışmayı bırakın. Son anda çalıştığınız yeni konular size sorun oluşturabilir. Bunları tam anlayamayabilir ve bunun sonucunda kendinize daha da kaygı yaşatabilirsiniz. Eski konu tekrarı ise son bir hafta kalaya kadar yapılabilir. Ancak son hafta konu tekrarı yapmanızı önermiyorum. Konu tekrarları yapıyor olmak da sizin kaygınızı besleyebilecek bir durumdur. Bunlar yerine son hafta rahatlamaya, dinlenmeye, ailenizle keyifli vakit geçirmeye odaklanın. Enerji topladığınızı düşünün (oyuncular varsa aranızda, bunu cooldown ve mana toplama aşaması olarak görebilir).

Normal düzeninizi değiştirmemeye çalışın. Son hafta yeni ve farklı aktivitelerde bulunmayın. Yeni ve farklı şeylerden uzak durun. Belki bir yiyecek size dokunabilir, gittiğiniz yerde rahatsızlanabilirsiniz. Dolayısıyla bu tarz şanssızlıklardan korunmak adına kendi rutininize ve her zamanki düzeninize devam edin. Sınavdan önceki akşam, sınav sabahı fazladan bir gıda veya içecek tüketmeyin.

Bir önceki öneriye benzer olarak, kahvaltı yapmaya alışkın değilseniz sınavdan bir-iki hafta önce kahvaltı yapmayı düzeninizin bir parçası haline getirin. Kahvaltıda az şekerli, az karbonhidratlı beslenmeye çalışın. Mümkünse tam tahıllı, lifli gıdalar tüketin. Bunlara alışırsanız sınavda size uzun süre yakıt sağlayacak bir kahvaltıya alışacaksınız demektir. Özellikle sınav sabahı şekerli gıdaları azaltın. Eğer şeker ve karbonhidratı yüksek bir kahvaltı yaparsanız sınavda zorluk yaşayabilirsiniz. Şeker ve karbonhidrat kan şekerini hızlı yükselten ve hızlı düşüren gıdalardır. Bunun sonucu olarak da sınavda hızlıca ve kısa sürede tükenmiş, yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Önceki akşam sınav hazırlıklarınız tamamlayın. Gereken belgelerinizi kapının yanına hazırlayın, çıkarken almanız için. Giyeceklerinizi hazırlayın. Rahat ettiğiniz bir kıyafet tercih edin. Hava durumu ve sınava gireceğiniz yeri daha önce kontrol edin. Serin olma ihtimaline karşı da hazırlıklı olmak işinize yarayacaktır. Kat kat giyinmeyi tercih edebilirsiniz.

Size gerekli olan en az 7 saat uykuyu alın. Sabah kalkacağınız saat de sınav saatine yakın olmamalı. Eğer geç kalkarsanız sınava gittiğinizde hala uykulu olabilirsiniz. Evden çıkarken panik ve heyecan yaşayabilir, kendinizi sınava girmeden yorabilirsiniz. Bu panik ve heyecan halini sınava da taşıma ihtimaliniz olabilir. Bu yüzden evden çıkmayı telaş haline getirmekten kaçının.

Sınava girince panik olmayın. Evet, söylemesi çok kolay. Eğer kaygınız çok yükselirse kendinize engel yaratmış olursunuz. Bu yüzden bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizi yapabilirsiniz. Nefesinize odaklanarak, düşüncelerinizin, zihninizdekilerin akıp gitmesine izin verin. Sadece nefesin giriş ve çıkışına odaklanmaya çalışın. Buna kendinizi sınavdan önce alıştırırsanız daha hızlı yapabilirsiniz. Bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizi kalp atışlarınızın yavaşlamasına, sakinleşmenize ve kaygınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Bilmiyorsanız atlayın. Bir soru hakkında hiçbir fikriniz yoksa atlayın. Sonra vakit bulduğunuzda geri dönebilirsiniz. Ancak sürenizin daha başlarındayken, testin tamamını veya soruların büyük kısmını görmeden bir soruya odaklanacak olursanız boşuna zaman kaybedersiniz. Bunun yerine, kendinize engel yaratmamak için, süreniz artarsa bilemediğiniz sorulara dönün. Zihniniz bu süre zarfında soruyla ilgili bir şeyler de hatırlayabilir. Bu durum hatırlayamadığınız bir şeyi (şarkı, olay, isim, vb.) bir süre sonra bir anda hatırlamaya benzer. Zihniniz arka planda bu soruyla ilgili bir şeyler çağırmayı başarabilir, bu yüzden soruya sonradan dönmek işinize yarayacaktır.

Sınavın bir son olmadığını, bir aşama olduğunu unutmayın. Farklı seçenekleriniz her zaman var. Bir daha girmeyi düşünebilir, gittiğiniz üniversite ve bölümden, istediğiniz başka bir bölüme veya istediğiniz başka bir üniversiteye geçiş yapabilirsiniz. Başarılar. Keyifli tatiller.

Kendinize İyi Bakın.

#Kaygı #SınavaÇalışmaÖnerisi #ÇocuğumSınavKaygısı #SınavdaBaşarılıOlmak #ÇocuğumSınavdaZorlanıyor #KolaySınavÇalışma #SınavKorkusu #SınavKaygısı #SınavHazırlık #Sınav #SınavaGireceklereÖneriler #KaygıveDepresyon #Belirsizlik #Üniversite #Lise #Sınavı #sınavgünüyapılmasıgerekenler #sınavöncesiyapılmasıgerekenler #sınavöncesineleryapılmalı #ygsçalışmatavsiyeleri #ygstavsiyeleriekşi #üniversitesınavıöncesiyapılmasıgerekenler #ygstavsiyeleri2018 #ygstavsiyeleri2019 #ygstavsiyeleri2020 #ygstavsiyeleri2021 #ygstavsiyeleri2022 #ygstavsiyeleri2023 #ygstavsiyeleri2024 #ygstavsiyeleri2025 #ygstavsiyeleri2026 #sınavöncesiyapılmasıgerekenlerdualar #yazilidanonceyapilmasigerekenler #sınavdanönceyapılmasıgerekenler #sınavdanönceyapılmasıgerekendualar #sınavagirmedenönceneyemeliyiz #sınavahazırlıksürecindeyapılmasıgerekenler #sınavayakınyapılmasıgerekenler #basariliolmakicinyapilmasigerekenler #sınavdanönceyenmesigerekenler #sınavdanbirgünöncedersçalışılırmı #sınavdanöncelimon #sınavhaftasındayapılmasıgerekenler #sınavduası #sınavöncesidua #sınavöncesisakinleşme #sınavdadinçolmakiçin #sınavdabaşarılıolmakiçinneyapılmalı #sınavlardabaşarılıolmakiçinyapılmasıgerekenle #sınavdabaşarılıolmanınsırları #sınavlardabaşarılıolmakiçinneyemeliyiz #GenelKaygıBozukluğu #SınavKaygı #AnksiyeteNedir #AnksiyeteBelirtileri #Anksiyete #AnksiyeteBozukluğu #AnksiyeteTedavisi #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #ACTTerapisti #ACT #DeğişenSistem #Uzman #UzmanGörüşü #UzmanDesteği #ÜnlüUzman #ünlüuzman #OkulÖncesi #Okul #Eğitim #Eğitimsistemi #EğitimPsikolojisi

117 görüntüleme0 yorum

Комментарии


bottom of page