top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Mavi Balina İntihar Oyunu ve Psikoloji


Rusya’da ortaya çıkan bu tehlikeli oyunu oynayanlar intihar ediyor. Dün ise 16 yaşındaki bir genç Bursa’da bu oyunu oynarken son görev olarak, kendini halı sahada öldürdü. Rusya’da şimdiye kadar 130 kişi bu oyunu oynayarak intihar etti. Diğer ülkelerde de bu oyunu oynayıp intihar edenlerin haberlerini duyuyor, görüyoruz.


15 yaşındaki Yulia Konstantinova, intihar etmeden önce bu fotoğrafı İnstagram hesabından paylaştı.

Mavi balina oyunu (Blue Whale Game) Rus sosyal medyalarından birinde ortaya çıkan 50 görevlik bir oyundur. Adı, kendilerini sahile vurarak intihar eden mavi balinalardan almaktadır. Oyuncu, kendine psikolojik ve fiziksel zarar vermeyi içeren görevleri her gün öğrenmekte ve yerine getirmektedir. Son görev, 50. görev ise intihar etmektir. Oyuncular oyuna katılmaları durumunda her görevi yaptıklarını kanıtlamak için video veya fotoğraf göndermek zorundadır.

Oyunu geliştiren Philip Budeikin adlı psikoloji öğrencisi, “değersiz bireyleri toplumdan temizlemek için bu oyunu geliştirdiğini” söylemiştir. Philip Budeikin Rusya’da 16 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu kabul etmiş ve tutuklanmıştır. Oyun ise halen çeşitli gruplarca yayılmaya devam etmektedir.

Oyunun engellenmesi ise teknik olarak çok da mümkün değildir. Çünkü oyunun belirli bir kodu, sistemi veya ara yüzü bulunmamaktadır. Oyun sosyal etkileşim üzerinden oynanmaktadır. Kendini “sorumlu” olarak adlandıran kişi oyuna katılması için yeni oyuncular arar ve bunu da sosyal medya üzerinden yapar. Sorumlular, genellikle yalnız, ruh sağlığı sorunları yaşayan, intihara meyilli, ilgiye muhtaç gençleri kendilerine hedef olarak seçmektedir. Oyun süresince “sorumlular” oyuncuların kişisel bilgilerine de erişmektedir. Bu eriştikleri bilgileri de zaman zaman oyunculara şantaj yapmak için kullanırlar.

Oyuncuları kandırmak ve manipüle etmek için kullanılan başka bir yöntem ise oyunu yetişkin oyunu olarak sunmaktır. Özellikle 10-19 yaş grubunda olan bireylerin, yetişkinlerin yaptıkları ama kendilerinin yapamadığı şeylere özenmelerini manipülasyon aracı olarak kullanmaktadırlar.

Bu oyun, muhtemelen bir psikopatın ya da önemli derecede psikopati eğilimleri olan birinin ürünüdür. Bu "oyun" gerçekten bir oyun değildir. Bu, intihar, yalnızlık ve ölüm düşüncelerine sahip hassas insanlara yönelik bir kontrol ve manipülasyon düzenidir.


Oyunda verilen görevleri içeren örnek bir liste.

Çocuklar ve Gençler İçin: Nasıl Hayır Denir

Bazen akranlara karşı hayır demekte çocuklar ve gençler zorlanabilir. Hayır demek için bazı öneriler:

  • Kendinize güvenin: Dediğinizin arkasında durun. Bu sizin kararınız ve hoşunuza gitmeyen, istemediğiniz hiçbir şeyi yapmak zorunda değilsiniz.

  • Kimseyi yargılamayın: Başkalarının kararlarına saygı gösterin ve aynısını beklediğinizi belirtin.

  • Hayır diyen arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirin: Hayır derken çekindiğiniz ve olmasından endişelendiğiniz bazı şeyler olabilir. Hayır diyen arkadaşlarınızı ve sonuçları gördükçe endişelerinizin gerçekçi olmadığını görebilir ve onların bu davranışlarınızı kendinize model alabilirsiniz.

  • Başka bir öneri sunun: Eğer arkadaşlarınızla yaptığınız şey hoşunuza gitmiyorsa, başka bir şey yapmayı, başka bir yere gitmeyi önerin.

Ebeveynler İçin: Akran Baskısı Hakkında Nasıl Konuşulur

  • Uygun durumu yaratın: Çocuğunuzun da sizin de konuşmak için vakti olduğundan, ortamın rahat ve sakin olduğundan emin olun. Unutmayın, bu bir sohbet; sorgulama değil.

  • Dinleyin: Mikrofonun sadece sizde olmasından kaçının. Onların kaygılarını ve deneyimlediklerini dinleyin.

  • Onların kaygılarını anladığınızı gösterin: Onların duygularını görmezden gelmeniz iletişimi kapatacaktır. Dolayısıyla rahatsız oldukları şeyleri sizinle paylaşmak istemeyeceklerdir.

  • Hayır demek üzerine konuşun: Akran baskısına karşı gelip hayır demek hakkında örnekler üzerinden konuşun. Çeşitli ihtimaller ve seçenekler üzerinden konuşun. Çocuğunuzun alternatif yollar geliştirmesi için ona imkan tanıyın.

  • İletişim kanalını açık tutun: Her zaman size gelip sizinle konuşabileceklerini söyleyin. Yargılamak çocuğunuzla iletişiminizi keser, yargılamayın ve yargılamayacağınızı ona belirtin.

866 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page