top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Sınav Başarınızı Yükseltmek İçin 8 Öneri


Sınav mevsimi yaklaşırken, her kademede ki öğrenci için dönem sonu gelirken, öğrenciler için sınavlara çalışmak ve hazırlanmak büyük önem taşıyor. Ancak çoğu öğrenci nasıl çalışacağını bilmiyor veya potansiyellerine ulaşmalarını engelleyen etkisiz stratejiler uyguluyorlar.


Yeni araştırmalara göre, eskiden doğru bilinen bazı çalışma yöntemlerinin aslında yardımcı olmadığını göstermiştir. Örneğin, aynı derse uzun süre çalışmak veya aynı yerde çalışmak uzun süreli hatırlama konusunda yardımcı olmamaktadır. Bu araştırmalara dayanarak sizlere bu yazımda çeşitli öneriler sunuyorum.

1) Çalışma sınıfta başlar.

Sınıfta anlatılan ve sunulanlara aktif katılım öğrenmeye ve ne öğretildiğini anlamaya yardımcı olur. Sorular sormak (kendi kendinize de olabilir) kişiyi pasif dinleyen olmaktan çıkarır ve aktif öğrenen kişi haline getirir. Aktif öğrenme ve öğrenilenleri eski bilgi, deneyim veya görsellere bağlamak; bunlar arasında bağ kurmak sınav gibi stresli durumlarda bile hatırlamayı kolaylaştıracaktır.

2) Öğrenin, sadece okumayın.

Bazı öğrenciler hatırlayacaklarını düşünerek ders materyallerini tekrar tekrar okur. Ancak, bu şekilde öğrenirken, hatırlamayı değil, beynimize cevabı tanımasını öğretiyoruz. Örnek olarak şarkıya eşlik etmeyi düşünebilirsiniz. Şarkı çalarken sözlere eşlik edip şarkıyı biliyormuş gibi gözükebiliriz ancak şarkının sadece melodisi olduğunda (sözleri çıkarttığımızda) sözleri hatırlamada zorlanabilirsiniz. Bu durum beyninize şarkı sözlerini hatırlamayı öğretmek yerine tanımayı öğrettiğiniz için yaşanmaktadır.

Daha etkili öğrenme yolu ise kendinizi sınamak ve öğrendiklerinizi prova etmektir. Hatırlama denemeleri hafızayı güçlendirebilir, beyniniz daha hızlı cevapları çağırabilir. Aynı zamanda kendinizi sınarken neleri hatırlamakta zorlandığınızı görebilir ve eksiklerinizi fark edebilirsiniz. Ders materyalini kendi kelimelerinize dökün, kendinizi sınayın, hatırlayamadıklarınızı görün, süreci tekrarlayın.

3) Uyku

Her organ kendisini temizleme ihtiyacı duyar. Beyin de böyledir. Beynin temizlenme süreci uyurken yaşanır ve yeterince uyumadığımızda düşünmekte zorlanmamız, beynin yeterince kendini temizleyememesindendir.

Yetersiz uyku sonucunda dikkat ve konsantrasyon, bilgi işleme, hatırlama ve problem çözme becerileri zayıflar. Çalışırken sabahlamaları bırakın ve uyuyun (ergenler için 8-10 saat, gençler içinse 7-9 saat).

4) Hatalar öğrenmenin ve hayatın parçasıdır.

Hata yaptığınızda karamsarlığa düşmeyin. Olanları olumsuz yorumlayıp kendinizi mutsuzluğa ve umutsuzluğa sürüklemeyin. Hata yapmak çok doğaldır. Öğrenmeye çalıştığınız şeyleri bilenler, bunları size anlatanlar bunları bir günde, bir saniyede öğrenmedi. Onlar da hata yaptı. Belki sizden az belki sizden çok. Hata yapmak kişiye yanlışa dair geri bildirim sağlar ve bunu düzeltme imkanı sunar. Olaylara bu açıdan bakın ve kendi öğrenme sürecinize engel olmayın.

5) Aralıklı çalışmak ve sırayı değiştirmek yardımcı olur.

Konuları sıkıştırıp son anda çalışmak çoğu kişinin yaptığı bir hata. Ben de zamanında yaptım bu hatayı. Ancak çalışmalarınızı farklı zamanlara yaymak ve aralıklı çalışmak öğrenmenizi güçlendirir. Ayrıca çalışırken sürekli aynı sırayla çalışmamak, geriye doğru gitmek, sırayı bozmak da öğrenmeyi ve dolayısıyla hatırlamayı kolaylaştırır.

6) Ara vermek önemlidir.

Çalışırken ara vermek beynin dinlenmesi için fırsat tanımaktır ve öğrenmeyi destekler. Dikkat süresine göre verilen ara sıklıkları değişse de verilen aralarda beynin çok uzaklaşmaması, dağılmaması önemlidir. Bu yüzden sosyal medya, TV veya oyun başına geçmek yerine yürümek, sohbet etmek, etrafı toplamak tercih edilebilir.

7) Pozitif bir bakış açınız olsun.

Öğrenmeye çalıştığınız materyal size zor geliyorsa kendinizi olumsuz düşüncelere kaptırmayın. Başka yöntemler bulmaya çalışın. Daha küçük parçalara ayırıp öğrenmeye çalışın. Konuyu anlamak için temel bilginiz eksikse bu eksikliği gidermeyi deneyin.

Kendinize başarısız damgası vurup pes etmektense şunu bilin. Hepimiz zaman zaman kendimizle ilgili, başkaları ile ilgili veya gelecekle ilgili karamsar düşüncelere sahip oluruz. Önemli olan bu düşüncelere rağmen ve bu düşüncelerle birlikte hedefinize gitmeye devam etmenizdir. Düşüncelerinizle savaşmak veya pes etmek yerine aklınızdan geçen düşüncelerin sadece varlığını kabul edin, sonra da hedefinize doğru gitmeye devam edin.

8) Stresi dizginlemek önemlidir.

Belirli bir miktarın üstündeki stres sizi geriye çekebilir, becerilerinizi sınırlayabilir. Bunun önüne geçmek adına çok stresli dönemlerinizde size iyi gelen şeyleri bulun. Kendinizi sevin. Kendinizi maddi ve manevi besleyin. Düzenli beslenin. Sevdiklerinizle vakit geçirin.

Kendinize İyi Bakın.

#CBTTerapisti #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #DavranışTerapisi #izmirTerapi #YeniNesilDavranışTerapileri #KKTTerapisti #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #Terapi #Psikoterapi #KabulveKararlılıkTerapisi #DavranışçıTerapiler #BilişselDavranışçıTerapi #KognitifTerapi #BDTTerapisti #ACTTerapisti #BaşarılıTerapist #İzmirTerapist #izmirTerapist #İzmirTerapi #YeniNesilDavranışçıTerapiler #Terapist #BilişselDavranışTerapisi #BDT #CBT #KKT #ACT #BaşarılıTerapi #DiyalektikDavranışTerapisi #izmirPsikolojikDanışman #İzmirPsikolojikDanışman #Psikologlar #PsikolojikDanışman #izmirpsikolog #İzmirPsikolog #Psikoloji #Çalışma #Ders #DersÇalışma #Sınav #SınavKaygısı #SınavdaBaşarılıOlmak #DersÇalışmaYolları #BaşarılıÖğrenci #ÇocuğumSınavdaZorlanıyor #ÇocuğumSınavKaygısı #DerslerdeBaşarısız #Başarısızlık #DersKolay #KolaySınavÇalışma #Öneri #SınavaÇalışmaÖnerisi #DersÇalışmaÖnerisi #KabulveKararlılık #AcceptanceandCommitmentTherapy #AcceptanceandCommitment #Acceptance #Cognitive #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveBehavioral #Eğitim #EğitimPsikolojisi

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page