top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Kısa Vadeli Borç ve Depresyon


Borçlar hepimize huzursuzluk verebiliyor. Zaman zaman kafamızı çok kurcaladığı veya zihnimizde kayda değer ölçüde bir yer kapladığı oluyor. Bazı durumlarda ise, özellikle borç büyük ise insanlara daha büyük bir psikolojik yük getirebiliyor. Sonuçta baş edemeyeceğiniz bir borcun altına girdiğinizi düşünüyorsanız stres yaşayabilir, psikolojik bir yük hissedebilirsiniz.


Yapılan bir araştırma normalde bekleyeceğinizden daha ilginç ve farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırma 8500 çalışan ile yapılıyor. Araştırmada kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli borçların depresif semptomlar üstündeki etkileri inceleniyor.

Araştırma sonuçlarına göre kısa vadeli borçları olan kişiler (örnek; kredi kartı ödemesi, faturalar) orta vadeli veya uzun vadeli borçları olan kişilere göre daha fazla depresyon belirtileri gösteriyor.

Kısa vadeli borçların, depresif belirtiler üstündeki etkisi evli olmayan kişilerde, emeklilik yaşı yaklaşan bireylerde ve eğitim seviyesi daha düşük olan kişilerde daha güçlü görülüyor. Yani evli olmak, emeklilikten uzak olmak ve eğitim seviyesinin yüksek olması gibi etkenler koruyucu bir etki oluşturabiliyor.

Kendinize İyi Bakın.

Kaynaklar:

Berger, L. M., Collins, J. M., & Cuesta, L. (2016). Household debt and adult depressive symptoms in the United States. Journal of Family and Economic Issues, 37(1), 42-57.

#TerapiSeansı #BDT #BDTTerapisti #ACTTerapisti #ACT #KabulveKararlılıkTerapisi #AcceptanceandCommitmentTherapy #AcceptanceandCommitment #BilişselDavranışçıTerapi #BilişselTerapi #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #Terapi #Psikoterapi #TerapistDanışanİlişkisi #DavranışçıTerapiler #YeniNesilDavranışçıTerapiler #UygunTerapist #İzmirPsikolojikDanışman #Psikologİzmir #İzmirTerapist #Mindfulnessİzmir #İzmirTerapi #İzmirPsikolog #İzmir #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #CBTTerapisti #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #KanıtaDayalıTerapi #DavranışTerapisi #YeniNesilDavranışTerapileri #Terapist #BaşarılıTerapi #TerapistOlmak #BaşarılıTerapist #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #DoğruTerapist #Depresyon #DepresyonBelirtileri #DepresyonSemptomları #Depresif #DepresifOlma #DepresifBelirtiler #Stres #Borç #KısaVadeli #UzunVadeli #OrtaVadeli #AylıkÖdeme

343 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page