top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Harry Potter Evreninden Bir Karakter: Newt Scamander


Bu yazımda bir değişiklik yapmak istedim. Bir filmi ana karakterini ele almaya karar verdim. Harry Potter serisinin spin-off’u (yan serisi) “Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar” filminin ana karakteri Newt Scamander hakkında biraz fikir belirtmek istiyorum. Belki izlemişsinizdir, izlemediyseniz izlemenizi öneririm. İlk film olduğu için Harry Potter serisini bilmeseniz de takip edebilirsiniz konuyu.


Filmin ana karakteri Newt bizlere çok taze bir karakter profilini sunuyor. Genelde ana karakter olarak görmeye alışkın olmadığımız bir tiplemeyi bizlere sunuyor. Bu tipleme diğer fantastik filmlerde olduğu gibi güçlü, saldırgan ve sorunları fiziksel veya doğa üstü güçleriyle çözen bir karakterden çok farklı bir karakter sunuyor. Kahramanımız empatik, sessiz, içine kapanık (hatta sosyal becerileri zayıf) ama kendi kendine yetebilen bir erkek rol modeli sunuyor.

Filmde fantastik (doğaüstü) canavarları koruyan ve onlarla iletişimi iyi olan (empati kurabilen) Newt birçok fantastik canavarın bakımını da üstleniyor. Onları yanında taşıdığı valizinin içindeki habitatlarında saklıyor. Bu canavarların çoğundan insanların korkmasına karşın Newt onları anlayabiliyor ve onlarla empati kurabiliyor. Kişiliğinin bu tarafının paralel yansımasını diğer insan ilişkilerinde de görebiliyoruz. Amerikan büyücü toplumu no-maj’leri (muggle, büyü toplumundan olmayan insanlar) ötekileştirirken ve onlarla iletişimi yasaklarken Newt bunu da eleştiriyor (hatta bu tutumu gerici olarak tanımlıyor) ve hikâyenin başlarından itibaren bir no-maj ile yakın bir arkadaşlık kuruyor. Burada sosyal iletişim becerileri zayıf olan Newt’ün ötekileştirilmiş karakterlerle empati kurup onlarla anlaşabildiğini görüyoruz.

Sosyal becerilerin zayıflığından çokça bahsettim. Peki bunlar neler? Newt film boyunca kişilerle göz temasından kaçınıyor, konuşurken genelde önüne veya aşağı bakıyor, başkalarının verdiği alt metin mesajları kaçırıyor, yüksek empati becerilerine rağmen arkadaş edinme ve tanışmada sıkıntı yaşıyor. Dokunulmaktan da zaman zaman hoşlanmadığına dair tepkiler veriyor. Bu özellikler de gene onu ayıran yanlardan. Çoğu erkek kahraman zayıflık göstermez veya zayıflıklarına rağmen maskülen tavırları çoğunlukta olsa da Newt söz konusu olunca durum değişiyor. Newt duyguları ve hassaslığıyla ön plana çıkan bir karakter oluyor.

Newt’te gördüğümüz özellikleri zaman zaman çoğu insan sergilemekte. Ancak buna tezat olarak bu tür tiplemeleri çoğunluk normal bulmamakta ve garip olarak nitelendirmekte. Ana erkek karakterde erk ve güç arayan, duygusallık ve kırılganlık istemeyenler daha yaygın. Bu yüzden ki bazı film eleştirmenleri Newt karakterini silik olarak tanımlıyor. Bu da ataerkil kültürün beslediği ve beslendiği bir durumla sonuçlanıyor. Fantastik filmlerde de ataerkil düzeni görmeye devam ediyoruz (Wonder Woman çekilene kadar kaç tane kahraman filmi çekildi). Özetle Newt’e benzeyen karakterleri dışlamaktansa onları da benimsemek toplumsal gelişim ve eşitlik için değer taşıyor. Günümüzdeki trend dışadönük ve mutlu olma fikrini sürekli desteklese de içedönük taraflarımız var ve onları kucaklayabilmek önemli. İçedönük veya melankolik veya kaygılı veya mutsuz tarafınız sizin düşmanınız değil sizin çok doğal bir parçanızdır. Bu düşünceyi destekleyen ve bizlere sunan nice film karakteri görme dileğiyle.

Kendinize İyi Bakın.

414 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page