top of page
  • Fuat Can Çalışkan

24 Kasım Öğretmenler Günü


Öğretmenler Günü her ülkede farklı tarihlerde kutlanmakta. Eğitim sisteminin gün geçtikçe daha tartışılır hale geldiği ülkemizde bugünün önemi de artmaktadır. Bugünü sadece öğretmenler günü olarak görmemek, aynı zamanda eğitim sistemimiz hakkında düşündüğümüz ve tartıştığımız bir gün olarak görmek önemlidir.


Bugüne özel tasarlanan Google Doodle'ı.

Eğitim sistemimizin diğer ülkelerle, OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığı PISA sonuçlarını duymuşsunuzdur. Ülkemiz PISA sonuçlarında, farklı alanlarda, listenin sonlarında yer aldı. Çocuklarımız, gençlerimiz sınavda kendi dillerinde yanıtladıkları okuma-anlama sorularında dahi OECD ülkeleri arasında sonlarda yer aldı. Bu durumu başka bir yazımda detaylı ele almak istiyorum ve öğretmenler günü konusundan sapmamayı tercih ediyorum.

Bu gördüğümüz sonuçlarda eğitim sistemi ve politikalarının etkisi çok büyüktür. Öğretmenler günü vesilesiyle eğitim sisteminin bu parçasına odaklanmak yerinde olacaktır. Öğretmenlerimiz maalesef kötü koşullarda çalışıyor ve mesleklerinin prestiji düşmüş durumda. "En kötü öğretmen olursun.", "Öğretmen ne güzel boş günü de var, yatıyor." gibi sözleri illa ki duymuşsunuzdur. bu sözler, insanların gözünde mesleğin yerinin nerede olduğunu bizlere gösteriyor. Bu mesleki prestij ile bağlantılı olarak öğretmenlerin maaşı da diğer ülkelerle karşılaştırıldığında (aslında karşılaştırmadan da düşük olduğunu görebiliriz) çok düşük olduğunu görüyoruz. Bu da öğretmenlerin kendi hayat mücadelelerini etkiliyor ve dolaylı olarak mesleki performanslarını da etkiliyor. Bir öğretmen geçim derdindeyken ve/veya ek iş yaparken çocuk ve gençlere ne kadar yardım sunabilir, düşünün.

Bunlarla beraber Öğretmenler Günümüz kutlu olsun.

Kendinize İyi Bakın.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page