top of page
  • Fuat Can Çalışkan

İlişkideki Çatışmaları Çözümlemek İçin Terapi


İlişkide veya evlilikte, partnerleri birlikte tutan en önemli parça, çatışma çözümüdür. Aşık olma hali, uzun süre partnerleri bir arada tutsa da bu ilişkiyi bir yere kadar götürür. Ancak uzun vadede ilişkinin sürmesini sağlayan ve birlikteliği devam ettiren, partnerlerin ilişkiyi yürütmeye dair bağlılığıdır.


Partnerler, bir birey gibi, kendi problemlerini çözme eğilimine ve içgüdüsüne sahiptir, homeostasisi koruma ve dengede durmaya çalışmaktadır. Ancak partnerlerin, yine, her bireyde olduğu gibi, işleri daha zor hale getiren kör noktaları vardır. Zaman zaman duygular o kadar yoğun olur ki partnerler tarafsız birisine olanları konuşmak, anlamak için ve bazı değişiklikler yapmak için ihtiyaç duyabilir. Bu noktada çift terapistine gitmek partnerlerin yararına olacaktır.

Çoğu zaman çift terapisine giden partnerler bunu son çaba, son çare olarak düşünürler. Olaylar onlar için oldukça ciddi hale gelmiştir ve bir de bunu deneyelim diye düşünürler. Herkes tabii böyle düşünmez. Keşke kimse son dakikayı beklemese. Bireysel terapide de olduğu gibi çift terapisinde, insanlar terapiye acil durumlarda, kriz anlarında yönlenir. Bunun aksi olması hepimizin dileği. Erken müdahale, herkes için daha etkili ve iyidir.

Bunlara paralel olarak partnerler terapiye geldiklerinde, genel olarak ayrılık öncesi son çare olarak bakarlar terapiye. Belli ki partnerler bu döngülere artık daha fazla katlanamadıklarını ilan etmiş, birlikteliği çözülmez görmüşlerdir. Ancak bu durumda bile herkes için hala iyi haberler vardır. Partnerler ayrılmak istemedikleri için terapiye gelirler (gönüllü geldiklerini varsayarsak). Dolayısıyla üstünde çalışmak istedikleri, değiştirmek istedikleri şeyler vardır ve ayrılmak istemediklerinden çaba harcama ve değişime başlama ihtimalleri yüksektir.

İlişki içerisindeyken bazı şeyleri görmek partnerler için zor olabilir. En çok karşılaşılan sorunlardan biri de partnerlerin yaptıklarını farklı şekillerde anlamaları ve bu olanlara farklı yorumlar katmalarıdır. Bu noktada dışarıdan bir göz, partnerlere çok yardımcı olabilmektedir. Bu dış gözün partnerlere yeterince konuşma alanı vermesi de önemlidir. Partnerlerin birbirlerini daha iyi duymaları ve kendi iç seslerini sessizleştirerek duymaları önemlidir. Partnerler konuşurken terapist de verilen mesaj ile alınan mesajın birbiriyle uyumlu olup olmadığını kontrol etmelidir.

Terapi süresince partnerler, problematik olarak tanımladığı davranışlar ve tutumlar üstüne de konuşurlar. Bunlar üstünde kontrollü bir ortamda tartışabilme imkanı partnerlere daha iyi gelmektedir. Bu örüntülerin farkında olmak, bunların varlığını görmek; üzerinde çalışma imkanı da sağlar. Kişiler günlük hayatta yaptıklarının onlara ne gibi sonuçlar sunduğunu görmeyebilir ancak terapi sayesinde buna dair farkındalık arttırılabilir.

Terapi olanları daha net görmenize yardımcı olur. Farklı bakış açıları ve seçenekler sunar. Daha esnek ve bilinçli karar alma becerisini geliştirmeyi sağlar.

Kendinize İyi Bakın.

#İlişki #ilişki #Aile #Çift #Terapi #ÇiftTerapisi #AileTerapisi #Partner #Partnerler #Aşk #AşıkOlma #UzunVade #ÇiftTerapisti #ErkenMüdahale #KörNoktalar #İlişkideÇatışmalar #ÇatışmaÇözümü #İlişkideÇatışmaÇözümü #Çatışma #ObjektifBakış #TarafsızBakış #Problematik #Kontrol #KrizDurumu #Boşanma #Ayrılık #İlişkideKörNokta #SonÇare #DoğruTerapist #BaşarılıTerapist #DavranışTerapisi #izmirTerapi #KKTTerapisti #ACTTerapisti #UygunTerapist #İzmirTerapi #BaşarılıTerapi #Terapist #BilişselDavranışTerapisi #BilişselDavranışçıTerapi #BDTTerapisti #ACT #BDT #CBT #KKT #KognitifTerapi #DavranışçıTerapiler #YeniNesilDavranışçıTerapiler #YeniNesilDavranışTerapileri #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #ÜçüncüNesil #Psikoterapi #KabulveKararlılıkTerapisi #DiyalektikDavranışTerapisi #AcceptanceandCommitmentTherapy #Cognitive #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveBehavioral #Acceptance #AcceptanceandCommitment #Hexaflex #KabulveKararlılık #izmirPsikolojikDanışman #İzmirPsikolojikDanışman #PsikolojikDanışman #Psikoloji #İnsanPsikolojisi #izmirpsikolog #İzmir #izmir #İzmirPsikolog #Uzman

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page