Yakın zamanda #MeToo etiketiyle cinsel saldırıya ve tacize uğrayan kişiler kendi hikayelerini paylaşmaya başladı. Bu akım, Hollywood’da yaşanan Harvey Weinstein tacizinin ardından başladı. Özellikle kadınlar birbirlerini cesaretlendirmek ve beraberliği arttırmak adına kendi hikayelerini sosyal medyada paylaştılar.
Cinsel taciz ve saldırı maalesef görüldüğünden çok daha fazla yaşanmakta. Çoğu vaka resmi makamlara ulaşmadan örtbas ediliyor veya mağdur olan kişi çeşitli korkular ve kaygılar nedeniyle olayı saklamayı tercih ediyor. Cinsel saldırı ve taciz dünya genelinde haddinden fazla örtbas edilmekte ve tolere edilmektedir. Mağdurlar bu durumlarda kendilerini suçlamamalı ve güvenebileceği bir kişiye, bir kuruma durumu bildirmelidir. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve benzeri kurumlar mağdurlara gerekli yardımı sağlamaya çalışmaktadırlar.
Saldırganlar, insanları nasıl manipüle etmeye çalışırlar?
Mağduru izole eder ve fiziksel olarak korkutmaya çalışırlar
Polis raporlarına göre saldırganlar hedeflerini yalnız yakalamaya ve fiziksel olarak korkutmaya çalışırlar. Fiziksel olarak domine etmeye çalışırlar.
Taciz davranışını normalleştirirler
Saldırganlar kendi anormal ve uygunsuz davranışlarını sanki günlük ve sıradanmış gibi göstermeye çalışırlar. Örneğin Weinstein’ın saldırdığı modele “Ben buna alışkınım” dediği belirtilmiştir. Buna benzer normalleştirme davranışlarının sonucunda mağdurlar kendilerine “Acaba ben mi abartıyorum?”, “Ben mi yanlış düşünüyorum?” gibi sorular yöneltebilmektedir. Saldırganın amacı da budur. Kişiye kendisini anormal hissettirmeye çalışırlar ve kendilerinin yaptıklarının normal olduğunu kabul ettirmeye çalışırlar.
Mağdura kendini suçlu hissettirmeye çalışırlar
İyiliklerini hatırlatarak, kendilerine borçlu olduğunu vurgulayarak reddedilmemek adına suçluluk uyandırabilirler.
Hayır’ı kabul etmezler, ısrar ederler
Tacizciler sıklıkla aynı davranışları tekrarlayabilirler. Burada amaç kişinin savunmasını zayıflatmak ve kişiyi yıpratmak, kendini savunamaz kılmaktır. Mağdur teklifleri ne kadar reddederse reddetsin, tacizci bunları her seferinde göz ardı eder. Tacizcinin beklentisi mağdurun kibar, nazik olmak ve olay yaratmamak adına sert tepki vermeyeceği yönündedir.
Üstü kapalı tehditlerde ve imalarda bulunurlar
Saldırgan özellikle statüsünü kullanarak üstü kapalı tehditlerde bulunabilir. İşten çıkarma, kariyerine zarar verme, rezil etme, “adını” çıkarmak gibi üstü kapalı ve belli belirsiz tehditlerle korkutmaya çalışırlar. Uyumsuz davranmaları halinde olumsuz sonuçlarla karşılaşacaklarına dair imalarda bulunurlar.
Sınırı yavaş yavaş aşarlar
Başka bir manipülasyon tekniği ise küçük isteklerde bulunarak sınırları aşmaktır. Araştırmalara göre insanlar küçük istekleri onayladıkça daha büyük istekleri onaylamaya daha yatkın olurlar. Yine Weinstein’ın vakasında gördüğümüz üzere yapımcı, başlarda, modellerden kendi odasına biraz gelmelerini istemektedir. Ardından yönetmen omuz ovdurma bahanesiyle fiziksel tacizde bulunmuştur.
Çoğu durumda olduğu gibi cinsel tacizde de farkındalık kişinin kendisini koruyabilmesi için önemli bir parçadır. Saldırganların yaptığı manipülasyonların farkında olmak da kendinizi korumak adına bir adım atmanıza yardımcı olabilir. Bu numaraları erken fark ederseniz kendinizi korumak adına strateji geliştirmeye vaktiniz olabilir. Ancak en önemlisi güç sahibi insanların taciz vakalarına şahit olmaları durumunda seslerini çıkarmalarıdır. Mağdurlar çeşitli tuzaklara düşmüş ve sessiz kalmak zorunda olabilirler ancak buna şahit olanların sorumluluklarını yerine getirip ses çıkarmaları gerekmektedir.
Kadına Şiddet konusunda arayabileceğiniz numaralar için: Kadına Şiddet Dayanışma Numaraları
Kendinize İyi Bakın.
Comments