Farklı yaklaşım ve felsefeler her türlü alanda olduğu gibi psikoterapi alanında da kendilerine yer bulmuşlardır. Özellikle insan psikolojisi ile ilgili farklı öncülerin farklı duruşları olması bu alandaki çeşitliliği arttırmıştır. Bilimin gelişmesi ve araştırma, ölçme metotlarının zenginleşmesiyle beraber farklı yaklaşımlar da daha detaylı incelenebilmiş ve karşılaştırılabilmiştir.
Psikoterapi Nedir?
Periyodik görüşmelerde kişinin değişimini ve uyum becerisinin geliştirilmesini hedefleyen psikolojik metotların kullanılmasıdır. Psikoterapi kişinin iyi olma halinin ve ruh sağlığının geliştirilmesini hedefler. Kullanılan metotlar terapistin eğitim geçmişine ve benimsediği yaklaşıma göre değişiklik göstermektedir.
Peki Hangisi?
Üçüncü nesil bilişsel davranışçı terapilerin tutuluyor olması ve her geçen gün daha çok yaygınlaşıyor olmasını üç temel duruş ile açıklayabiliriz. Bu üç nokta bu bilişsel davranışçı terapilerin ortak noktalarını da temsil etmektedir.
Günümüzü sadece geçmişin belirliyor olduğuna dair katı inancı desteklemez. Şüphesiz ki geçmiş günümüzü etkiler ancak bu etkiyi büyütmekten kaçınmak önemlidir. Büyük ölçüde kendi kişisel karar ve duruşumuz ile geçmişin şu an üstümüzdeki ve geleceğimizdeki etkilerini biz yönlendirebiliriz. Buna dair en somut örneklerden biri benzer şartlardan ve yaşantılardan gelen insanların farklı durumlara sahip olmasıdır. Zaman zaman kardeşleri, hatta ikizleri bile çok farklı noktalarda, çok farklı bakış açılarına sahip olarak görürüz. Çünkü kendi varoluşumuzu ve kendi kararlarımızı kendimiz alırız. Direksiyon başındakiler bizlerizdir. Kontrolü almak elimizdedir. Kontrolü bırakmak da öyle.
Sadece farkında olmak ve iç görü sahibi olmak değişim için yeterli değildir. Geçmişte yaşanmış bir olayın günümüze olan yansımalarını ve etkilerini görmek değişimi sağlamak için tek başına yeterli değildir. Bunun yanı sıra günümüzdeki yaşantı üzerine de odaklanılmalı ve buradaki tutum ve davranışlarda değişikliğe gitmek önemlidir. Günümüzdeki örüntülerin farkına varıp alternatifler üretmek ve terapi sırasında bu alternatifler üstünde çalışmak faydalıdır. Diğer yandan geçmişteki neden ve olayların içini çok açmak, geçmişe yönelik duruşumuzu magazin programcısı gibi belirlemek yarardan ziyade zarar ile sonuçlanabilir.
Biz değil bilinçaltı yönetir, inanışına karşı çıkar. Yaygın popüler inanışın aksine, bilinçaltının final karar mekanizması olmadığını savunur. Bireyin bilinçli seçimlerinin önemini vurgular, seçim noktalarındaki duruşumuza odaklanır. Freud’un da dediği gibi “Puro bazen sadece bir purodur”. Her zaman davranışların altında gizli ve kontrol dışında bir anlam arayan duruşa karşı çıkar.
Bu savlarını her geçen gün yeni araştırmalarla destekleyebiliyor oluşu çoğu noktada üçüncü nesil bilişsel davranışçı terapileri kendi ailesinden olan diğer terapilerin de önüne geçirebilmektedir.
Kendinize İyi Bakın.
#PsikolojikDanışman #PsikolojikBozukluklar #Psikoloji #Psikoterapi #Psikolog #izmir #İzmir #FuatCanÇalışkan #Terapist #KognitifTerapi #DavranışçıTerapiler #BilişselDavranışçıTerapi #DiyalektikDavranışTerapisi #BilişselVaroluşTerapisi #Terapi #KabulveKararlılıkTerapisi #3Nesil #ACT #CBT #BVT #DBT #CT #SeçimNoktası #ChoicePoint #Yarar #Zarar #Etkili #İnanç #Geçmiş #Bilinçaltı #İçGörü #FarkındaOlmak #Felsefe #Yaklaşım #RuhSağlığı #Uzman #BilinçliFarkındalık #Mindfulness #MBCT
Comments