top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) Beden Taraması Yaparken Karşılaşılabilecek Zorluklarla Nasıl Başa


Beden taraması bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizleri ve meditasyonlarının bir parçasıdır. Tüm bedenin farkına varmayı, bedeni izlemeyi, farklı kısımlarına odaklanmayı içerir. Adım adım tüm bölgelere sırayla odaklanılarak yapılır. Ancak beden taraması genellikle uzun sürmektedir (minimum 15-20 dakika). Bu süre zarfında kişiler çeşitli sıkıntılar yaşayabilmektedir.


Özellikle meditasyon deneyimi az olan, yeni başlamış kişiler bu sorunlarla karşılaşmaktadır. Tabii bu demek değildir ki deneyimli biri hiç bu sorunlarla karşılaşmaz. Peki beden taraması sırasında karşılaşılan sorunlarla nasıl baş edebiliriz? Neler yaşama, deneyimleme ihtimalimiz var?

Uyuyakalma

Bu çok yaygın karşılaşılan bir durumdur. Bilinçli farkındalık (mindfulness) uygulamalarının temel amacı daha farkında olmaktır ancak bazı durumlarda uykuya dalabilirsiniz. Eğer uyuyakalırsanız kendinize yüklenmeyin. Bunun önüne geçmek adına günün başka zamanında beden taraması yapmayı deneyin, duş almak sizi ayıltıyorsa duş aldıktan sonra deneyin. Başka bir seçenek olarak gözünüz açık beden taraması yapmayı deneyin. Başka bir seçenek ise oturarak beden taraması yapmak olabilir. Beden taramasını oturarak deneyin. Eğer uyuyakalmalarınız devam ediyorsa, bilinçli farkında (mindful) beden taramalarına devam edin. Zamanla beceriniz gelişecektir ve yapmak daha kolay hale gelecektir.

Hislerinizin Farkına Varamama

Bu da yaygın bir durumdur. Eğer bilinçli farkında (mindful) beden taraması sırasında bedeninizin odaklandığınız kısmında bir şey hissetmiyorsanız, bu sorun değildir. Bunun farkına varın, kabul edin. Zamanla, pratik yaptıkça beyniniz bedeninizin farklı kısımlarına odaklanmayı ve bu bölgeleri hissetmeyi öğrenecek ve bu becerisini geliştirecektir. Eğer uzunca belirli bölgelerdeki hislerin farkına varamazsanız da bunu kendinize sorun haline getirmeyin. Bazı bölgelerdeki hislerin farkına varamamak da normal ve olası bir durumdur.

Daha Gergin Hissetme

Bu da olasıdır. Bilinçli farkındalık (mindfulness) rahatlama tekniği değildir. Rahatlama, sakinleşme, huzurlu olma bilinçli farkındalığın (mindfulness) olası bir çıktısıdır, amacı değil. Kaygılanıyor veya gergin hissediyorsanız, beden taramasını bir görev haline getirmiş olabilirsiniz. Bu kaygıyı hissedin, ona yer açın ve gerginliğin vücudunuzun hangi bölgelerinde olduğunu izleyin. Bunların farkına varın ve nasıl hissettiğinize odaklanın.

Sıkılma

Eğer hareketli biriyseniz, bilinçli farkında (mindful) beden taraması esnasında sıkılmış hissedebilir ve huzursuzlanabilirsiniz. Bu hislerin farkına varın, vücudunuzun neresinde bunları hissediyorsunuz? Bu düşünce ve hislerle boğuşmak veya mücadele etmek yerine bunları inceleyin, onların farkında olun. Zaman içerisinde şekil değiştirmelerini gözlemleyin, artış ve azalışını izleyin.

Baş Dönmesi

Bilinçli farkında (mindful) beden taraması sırasında baş dönmesi yaşamak yaygın değildir ancak bazı danışanlarım deneyimlediklerini söylüyorlar. Eğer baş dönmesi yaşarsanız gözlerinizi açın, bir süre bekleyin, iyi hissedene kadar meditasyona devam etmeyin. Baş dönmeniz geçtikten sonra beden taraması meditasyonuna devam edebilirsiniz. Gözleriniz açık beden taraması yapmayı da deneyebilirsiniz. Bu baş dönmenize iyi gelecektir.

Kendinize İyi Bakın.

#Mindfulnessizmir #Mindfulnessİzmir #Mindful #Mindfulness #BilinçliFarkındalık #BedenTaraması #BilinçliFarkındalıkNedir #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkpdf #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #mindfulnessegzersizleripdf #bilinçlifarkındalık #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #mindfulnessfarkındalık #bilinçlifarkındalıknedir #mindfulnessnedir #özanlayisvebilinclifarkindalikselfcompassion #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #ACTTerapisti #ACT #CBTTerapisti #CBT #BDT #BDTTerapisti #Psikoloji #AnksiyeteBozukluğu #Kaygı #KaygıBelirtileri #AnksiyeteBelirtileri #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranışçıTerapi #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #Psikoterapi #TerapistveDinleme #TerapistDanışanİlişkisi #Terapi #DavranışçıTerapiler #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #Terapist #BilişselDavranışTerapisi #YeniNesilDavranışçıTerapiler #BaşarılıTerapi #UygunTerapist #Uygun #BedenTaramasıMindfulness

2.300 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page