top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Çocuklara Sebze Sevdirmenin ve Yedirmenin Yolu


Çocuklara sebze yedirmek ve sevdirmek zordur. Yetişkinler için de öyle olabiliyor. Sebze tüketmek bazı insanlar için vazgeçilmez olsa da bazıları için sebze, çok da sevilen bir gıda değil. Sebze yemeyi sevmek ya da sevmemek büyük ölçüde alışkanlıkla ilgili aslında. Peki bu alışkanlığı çocuklara kazandırmak, çocukların sebze tüketmelerini sağlamak ve sebzeleri sevmelerini sağlamak için neler yapılabilir? Bu nasıl kolaylaştırılabilir?


Çocukların sebzeye alışmalarında çeşitli yollar vardır. Ancak farklı yöntemler farklı sebze grupları için daha çok işe yaramaktadır. Bu yüzden öncelikle sebzeleri iki farklı grupta görmek gerekmektedir. Tadı, acı (sert) olan sebzeler ve acı olmayan sebzeler.

Acı olmayan sebzeler için her yaşta geçerli bir yöntem var. Devamlılık. Her yaş grubu çocuk için geçerli olan bu yöntemin psikolojideki adı maruz bırakmaktır. Tekrarlı maruz bırakma ile sebzeyi onlara sunun. Yemeğin bir parçası olarak. Burada sebze yemeyi mücadele haline getirmemeniz de önemli. Eğer çocuğunuzla çatışma haline getirirseniz bu geri tepebilir. Bir noktadan sonra mücadele haline getirdiğinizde siz ve çocuğunuz yorulursunuz. İlişkiniz uzun vadede yıpranır, zarar görür.

Acı olan sebzeler için ise biraz desteğe ihtiyacınız olacak. İki yaş ve sonrası çocuklara acı (tadı sert olan) sebzeleri yeme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız tadını kırmanın ve değiştirmenin yollarını denemeniz gerekmektedir. Bunun için tuz, baharat veya şeker gibi desteklere ihtiyacınız olacak. Bu ve benzeri yardımcı tatlar ile acı sebzenin tadını zenginleştirip değiştirin. Bu tarifi de uygulamaya devam edin. Sıklıkla çocuğunuza yemeğin bir parçası olarak sunmanız, çocuğunuzun acı sebzelere de alışmasını sağlayacaktır.

Eğer acı ve acı olmayan sebze fark etmeksizin çocuğunuz sebze yemekte sorun çıkarıyorsa sebzeyi görsel olarak zenginleştirmek, başka yemeklerin ve tatların ardına gizlemek, en az nefret ettiği sebzeden başlamak gibi farklı yöntemler de deneyebilirsiniz. Belki sizin ve çocuğunuzun zorlandığı bir süreç olacak. Ancak farklı metotlar deneyip size en uygun geleni bulabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir nokta var, çocuğunuzla kavga etmeden veya mücadele haline getirmeden devam edin. Alışkanlık haline, “normal davranış” haline getirin.

Kendinize İyi Bakın.

Kaynaklar:

Wadhera, D., Phillips, E. D. C., & Wilkie, L. M. (2015). Teaching children to like and eat vegetables. Appetite, 93, 75-84.

#Yemek #Sebze #SebzeYedirmek #Çocuk #ÇocukveYemeDüzeni #ÇocuğumSebzeYemiyor #ÇocuğumSebzeSevmiyor #SebzeYedirmeYolları #NasılSebzeYediririm #SağlıklıBeslenme #çocuğasebzeyedirmeninyolları #çocuğunuzsebzeyemiyorsakarikatür #çocuğasebzeyemekleri #çocuğasebzenasılsevdirilir #çocuğanasılsebzeyedirilir #çoçuklarasebzeçorbası #bebekleriçinsebzeyemekleritarifleri #çocuğumetyemiyorneyapmalıyım #sebzeyemeyençocuğaneyapmalı #çocuğumsebzeyemiyorneyapmalıyım #sebzesevmeyenbebek #çocuğameyvenasılsevdirilir #farklısebzeyemekleri #bebekleresebzepüresinasılsevdirilir #bebeğimesebzepüresininasılsevdirebilirim #Anksiyete #Belirti #DepresyonBelirtileri #AnksiyeteBelirtileri #SosyalKaygıBelirtileri #NeYapmalı #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #ACTTerapisti #ACT #Çatışma #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranışçıTerapi #BilişselTerapi #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #KabulveKararlılık #Terapi #Psikoterapi #DavranışçıTerapiler #Terapist #YeniNesilDavranışçıTerapiler #İzmirTerapi #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #DavranışTerapisi #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi

60 görüntüleme0 yorum

Yorumlar


bottom of page