top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Çocukların Tatilde Öğrenmelerini Canlı Tutmak İçin Neler Yapabilirsiniz?


Yaz tatili geldi, çattı. Sene boyunca ders çalışan, öğrenen çocukların ara alma ve dinlenme zamanı geldi. Ancak üç ay uzunca bir süre. Bu süre zarfında çocuklar öğrenmeye devam edebilir mi? Yoksa üç ay boyunca ekranlara, tabletlere yapışık kalmak kaçınılmaz mı? Burada iş ebeveynlere düşüyor tabii.


Çocukların tatil yapmaları önemli. Bunu öncelikle benimsemek şart. Dolayısıyla okulu yaz tatiline getirmeye çalışmayı düşünmeyin. Öğrenmek sadece okul ve ders programı ile sınırlı değil. Hatta bazı durumlarda okulda öğrenmenin gerçekleşmediğini de görüyoruz, ancak bu başka bir konu.

Gerçek hayat becerileri de çocukların öğrenmesinin büyük parçasıdır. Eğer çocuklar şanslıysa her zamanki yaşadıkları çevreden uzaklaşıp başka yerleri ilk elden keşfetme ve öğrenme şansı bulurlar. Çocuklar yeni deneyimler elde ederken kendilerini de daha iyi tanırlar. Kendi sınırlarını görürler. Nelerden hoşlandıklarını neleri sevmediklerini keşfederler. Beceri ve yeteneklerinin de nelere kafi nelere yetersiz geldiğini görürler. Bunların hepsi de çocukların kendilerini keşfetme yolculuklarının önemli bir parçasıdır.

Tatil günlüğü tutmak da çocukların gelişimi için destekleyici olacaktır. Onların tatilde öğrenmelerine katkı sağlayacaktır. Tatil günlüğü tutmak tatildeki çocuğun yazma becerilerini geliştirmesi için iyi bir fırsattır. Hikaye anlatma, olayları sıralama, planlama, hatırlama, neden sonuç ilişkisini kurma gibi becerilere destek olacaktır. İleride bu günlükleri saklarsa ona da güzel bir anı olacaktır. Çocuğunuz günlüğüne yaşadıklarını anlatırken kendi öyküsel anlatım becerilerini geliştirecektir.

Günlüğü de sadece yazısal düşünerek kendinizi sınırlamayın. Çocuğunuz günlüğüne gördüklerini çizebilir, gezdiği yerlerdeki anları resmetmeyi deneyebilir. Bunları hatta bir sevdiğine çizip ona hediye edebilir. Bunları çocuğunuza önermenin yanı sıra onunla beraber siz de bir şeyler karalayabilir; beraber keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Çocuğunuza para yönetimini öğretmeye başlayabilirsiniz. Eğer tatile gittiyseniz çocuğunuza (yaşına bağlı olarak) harçlık sınırı koyabilirsiniz. Bunun tüm tatilde ekstra istekleri için kullanacağı bir para olduğunu söyleyebilir ve buna göre harcaması gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Arabayla seyahat ederken çocuğunuz sıkılıyor ve hala varmadık mı diye soruyor mu? O zaman onunla kilometre/saat tahmin etmece oynayabilirsiniz. Ne kadar yol gittiğinizi, kaç dakikadır yolda olduğunuzu çocuğunuzdan ve eşinizden tahmin etmesini isteyin. En yakın tahminde bulunan kazansın! Benzer bir oyunu alışverişte de oynayabilirsiniz. Aldıklarınızın kaç Lira olduğunu çocuğunuzla paylaşın. Takip etmesini ve en son kaç Liralık alışveriş yaptıklarını tahmin etmesini isteyin.

Yemek yapın. Çocuğunuz kesirleri öğrendi mi? Haydi bu bilgisini gerçek hayata dökelim. Kesirlerle çalışacağınız bir kek yapın. Yaşına ve beceri seviyesine göre ona da görev ver iş verin. Onun da kendisini geliştirmesine imkan tanıyın.

Çocuğunuz bu tip etkinliklere açık değilse, denemeye dahi kapalıysa sizin ona önermeniz de bir şey ifade etmez. Ancak çocuğunuz sizinle keyifli ve dolu dolu vakit geçirmek ister. Sizinle etkileşime girmek ister. Siz ona bu tip etkinlikleri önermek yerine onunla beraber yaparsanız, o anları beraber paylaşır, birbirinize merak dolu sorular sorarsanız daha haz dolu bir zaman dilimi geçirirsiniz. Kendinize de çocuğunuza da bu tip zaman dilimlerini ayırmaya çalışın. Çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiye bu tip paylaşım dolu vakitler iyi gelir.

Kendinize İyi Bakın.

#15tatildedersçalışmaprogramı #15tatildersçalışmaprogramı9sınıf #15tatildenasıldersçalışılmalı #15tatildedersçalışmaönerileri #tatildedersçalışmateknikleri #7sınıfsömestrtatilidersçalışmaprogramı #15tatilprogramı6sınıf #15tatildeneyapılır #tatildedersçalışmaprogramı #tatildenasıldersçalışılmalı #tatildedersçalışmaönerileri #15tatildeöğrencilerneyapmalı #tatildeöğrencilerneyapmalı #Okul #Eğitim #OkulveÇocuk #ÇocukEğitimi #ÇocukYetiştirme #DersÇalışmaÖnerisi #Öneriler #Öneri #ÇocukYetiştirmeTarzı #ÇocukGelişimi #Tatil #TatilinÖnemi #EğitimveÖğretim #TatildeÇocuk #TatildeNeYapılır #Çocuk #ÇocuklarveDers #DersÇalışma #DersÇalışmama #OkulaGitmekİstemiyor #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #EğitimSistemi #ÇocuklarlaEtkinlikler #ÇocuklarlaOyun #ÖğreticiOyun #ÖğreticiOyunlar #eğitseloyunlar #eğiticiöğreticioyunlar4yaş #eğiticioyunlar5yaş #eğiticioyunlaroyna #eğiticioyunlar3yaş #eğiticioyunlarmeb #eğiticioyunlarokulöncesi #öğreticioyunlarbedeneğitimi #eğitseloyunlarortaokul #eğitseloyunlaroyna #eğitseloyunlarnelerdir #eğitseloyunlarköşemize #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #BeckYönelimli #Beck #BeckYönelimliKognitifTerapi #BeckYönelimliBilişselTerapi #Uygun #UygunTerapist #Psikoterapi #Terapi #DavranışçıTerapiler #YeniNesilDavranışçıTerapiler #BaşarılıTerapi #BaşarılıÖğrenci #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi

32 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page